Založ si blog

Brémy, Berlín, Budapešť, Miškolc a sme doma v našom “ bordelíku „. ( 6 )

Je 2.9.2014, 17.35, lietadlo spoločnosti Easy Jet pristáva v Budapešti na letisku Ferov vŕšok t.j. Ferihegy.
Prvý rozdiel oproti Západu je evidentný v tom, koľko sto metrov musíte prekonať od lietadla, kým sa dostanete k hale. 
V letištnej hale zaregistrujete ďalší rozdiel dvoch svetov Východná a Západná Európa.
Pred chvíľkou som v Berlíne Schonefeld pozoroval ľudí, ako v kľude, profesionálnym personálom navigovaní, nastupujú do taxíkov.
Alebo prejdú zopár metrov k parkovisku pre autá a ešte lepšie, nastúpia rovno na S bahn.
Tu v Budapešti sa na Vás taxikári dotieravo vrhnú ako v Hurghade, s ponukou najnižších možných cien oproti konkurencii.
Neskúšam, pri okienku Tickets si pýtam lístok do stanice Keleti, slečna chce 405 forintov, podávam 5 eur, nemôže ich prijať.
Mám ísť oproti do zmenáre, tam podám 3 eurá a zasypú ma stovkami forintov, naspäť k Tickets, tam dostanem dva lístky.
Jeden na bus 200E do stanice Kőbánya, druhý na metro a už sa rútime autobusom, hegá to, búcha to, to veru nie je Nemecko.
V metre to navyše aj piští, okná sú pootvárané a vzduch je mizerný i tak, nevadí, prestupujem, pre istotu sa pýtam mladíka na trasu.
Premýšľa, tvrdí, že je to lepšie o dve zastávky ďalej, o zastávku ďalej povie, že to bolo lepšie tam a tak vystupujeme spolu.
Cestou sa ma pýta, odkiaľ som, keď viem maďarsky, vravím Prešov, ale narodený v Košiciach, jeho reakcia bola k totálnemu úžasu !
Nechcel by som byť na Vašom mieste a žiť takýto ničomný život na zradnom Slovensku. 
Aj ma to prekvapilo, aj nie, škoda, že ja som už prechádzal na inú trasu, ajajáj, koľko zaujímavostí by sa mládenec dozvedel. 
Som na stanici Keleti, chcem platiť lístok na IC Budapešť – Miškolc, eurá neplatia a chlapík ma posiela do medzinárodnej kasy na poschodí.
Tam dve ženičky ako za Márie Terézie ručne vypisujú lístky, je tam šóra ako za Jánosa Kádára na gumené čižmy, idem do zmenárne.
Za 20 eur mi mladík podáva tisíce forintov a vysvetľuje, že u nich euro nebude ani za 10 rokov, lebo ako by inak fungoval kšeft v Maďarsku.
Rozumieme si aj potom, keď sa sťažujem, akého šovinistu som pred chvíľkou stretol v metre a jeho odpoveď bola excelentná.
Sám nie je z Budapešti, mnohí v Pešti si myslia, že Pešť je pupkom sveta, pričom z mesta ani päty nevytiahli a podliehajú ideológii šovinizmu.
Nastupujem do IC vlaku, v našom vagóne je nás iba zopár a našťastie vedľa mńa kvapká voda na koberec z klímy po celodennej šichte.
IC Hámor Inter City odchádza 19.30, má jedinú zastávku vo Fuzesabony, v Miškolci je 21.30.
Ak chcete ešte jeden rozdiel medzi Východom a Západom, tak to sú železničné stanice v Maďarsku.
Počas celej trasy sa prakticky nedal zistiť ich názov, svetlá svietili len na časti nápisu staníc, alebo vôbec.
V Miškolci ma čaká auto, 23.00 som doma, dávam si kúpeľ na nohy a premýšľam ako k nám dostať zo Západu to dobré.

Ďakujem za neskutočné zážitky a hlavne poznatky o tolerancii, poriadku a funkčnosti Nemecka.
 Buda 31Buda 33Buda 34Buda 35Buda 37Buda 38Buda 42

Janko, Martinka, prepáčte, 3 roky a mafiu sme len pošteklili.

23.02.2021

3 roky od popravy Janka a Martinky si občania naďalej klamú a nenávidia sa, pričom mafii sa v podstate nič nestalo. Nahovárame si a vymýšľame hrdinov v radoch polície, ktorí odhalili, čo im dovolili a to je asi tak všetko. V radoch štátnej a klasickej mafie nezúri žiadny masový covid, sme iba svedkami novodobej frašky. Občianska spoločnosť potrebuje reštart, inak si ju [...]

SÚD SLOVENSKO NESKUTOČNE DRAHÉ TO MAFIÁNSKO. . .

06.09.2020

Janko a Martinka zatiaľ pokoj nemajú, štát Slovensko mafiáni stále ovládajú. Darmo sme si novú nádej zvolili, zatiaľ Slovensko logicky sme NEOBRODILI. Najprv koronavírus BOJ s mafiou zahatil a teraz sa už potenciál načisto STRATIL…? SÚDY mafiánske slovenské zatiaľ sa v ničom nezmenili, tak KTO určí stav VINY?! Keby to ohavné Brucho 55 rokov basy dostalo, niečo by sa [...]

Nevoľte štátnu mafiu, rakovinu spoločnosti, voľte normálnu budúcnosť.

26.02.2020

Kto mal možnosť sledovať dianie v nezákonne zvolanom parlamente a má svedomie, má logicky aj strach. Čo tam predvádzali fašisti, komunisti a nacionalisti, to nemá obdobu v normálnej spoločnosti 21. storočia. Akože lekárka v koži Hitlera, učiteľ slovenčiny do hneda neschopný vyslovovať, čítať a napuchnutý komunista. A nad tým všetkým obrovská kopa zlodejiny, nenávisti [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

luteranjaning

Ja, Vy, my všetci tvoríme štát. A prečo sme im dovolili ukradnúť si ho? Kvôli našim deťom, vnukom to spoločne dokážeme zmeniť! Nebojte sa slobodne vyjadriť, jedine tak sa ani 100 x opakovaná lož nestane pravdou.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 821
Celková čítanosť: 3929878x
Priemerná čítanosť článkov: 4787x

Autor blogu

Kategórie