Založ si blog

Komunisti, prasce v žite, na Slovensku 2013 stále sýte. Neuveriteľné ! (6)

Je rok 1975 a dedo napriek intenzívnemu rušeniu Hlasu Ameriky a Slobodnej Európy začul správu o Helsinkách 1975 a pripojení sa ČSSR.
 
Otec povedal, že to komunisti nikdy nepodpíšu, lebo sa majú ako prasce v žite a predsa si ten raj sami pre seba nezrušia, kto by na nich otročil. 
 
Ja to vôbec neriešim, o chvíľku je maturita, komunisti nás nezaujímajú, technické novinky chodím obdivovať do Tuzexu a zháňam kalkulačku.
 
Otec spolužiaka bol v Paríži a Vlado ho nahovoril, aby mi poslal pohľadnicu s krásnym „dvojnohým zajačikom“, ktorý mal čiastočne odhalený zadoček.
 
Pohľadnica normálne dorazila poštou a komouši nechutnú „pornopohľadnicu“ nezhabali, poštárka, mama, susedia a ja sám sme boli z toho úplne mimo.
 
Doniesol som ju do triedy a Vlado nám za účasti triedneho profesora sprostredkoval otcove zážitky v Paríži od vyspelej techniky až po život bežných ľudí.
 
Náš triedny bol úžasný, normálne sa s nami bavil o Západe, priamo odpovedal na otázky a zdôraznil, že vývoj našej spoločnosti máme my vo svojich činoch.
 
Pripomenul nám dôležitosť maturity a upozornil nás na jednu vec, aby sme si to mimoriadne dobre premysleli, než sa pre niečo rozhodneme.
 
Prídu k nám agenti, budú nás lanáriť na vojenské vysoké školy, nechce nás ovplyvňovať, ale majme na pamäti, nie je všetko zlato, čo sa blyští.
 
Kto rozmýšľal, vedel čo tým chcel náš triedny povedať,dvaja spolužiaci napriek tomu podľahli.
 
Ja som si dal prihlášku na SVŠT EF do Bratislavy, už som to tam čiastočne poznal, minulý rok 1974 som si tam odmakal jeden mesiac na brigáde.
 
Robil som závozníka na nákladiaku, Pozemné stavby Košice budovali nemocnicu Kramáre a my sme na stavbu vozili materiál z firiem od Komárna po Brno.
 
Bývali sme v  Rači a tam som po príchode na ubytovňu zažil malý kultúrny šok, alebo to bolo skôr na porazenie ?
 
Chlapi v spoločenskej miestnosti pozerali telku a program bol v nemčine, chvíľku mi trvalo, než som pochopil, že to je priamy príjem ORF z Rakúska !
 
Ako je možné, že ľudia tu v Bratislave a v okolí bez problémov pozerajú západný program, keď u nás na Východe aj rozhlasové stanice Západu rušia rušičky.
 
Jarda, závozník ako hora, ruky lopaty mi to vysvetlil jednoducho, Poslyš Jendo, tady je Západ a Vy jste blbý Východ na čele s tím Vašim krejčíkem Bilakem.
 
Proste Blava, to bol svet bývalého kapitalizmu, ako predmostie Viedne s električkou a komunizmu, ktorý budoval ostnaté drôty a strážne veže s guľometmi.
 
Do mňa ako do špongie nasiakali všetky tie neuveriteľné informácie, obrazy, zážitky a aj Jarda bol nakoniec kamarát, ktorý mal viac rozumu ako komunisti dohromady.  
 
Z Bratislavy som si priniesol okrem nejakých peňazí aj Financial Times, ten som našiel v PNS v uličke paralelne pod Tuzexom pri predajni Opus.
 
Boli to obrovské noviny, možno 50 stranové na tenkom papieri do ružova a v angličtine písali o všetkom, čo sme dovtedy nevedeli.
 
Priniesol som ich do školy, všetci sme tie noviny obdivovali a ja som tam objavil inzerát na predplatné Playboya.
 
Počuli sme o tom, nevideli sme to a my slušní chlapci sme sa doberali, či by tam neboli ešte krajší zajačikovia ako z pohľadnice v Paríži.
 
Prídem domov a hovorím si, urobím chlapcom radosť, vyskúšam, ako veci fungujú, zobral som papierových 20 Kčs, vložil do obálky a priložil list v angličtine.
 
Vo Financial Times som našiel Váš inzerát, posielam Vám peniaze v kurze dolár/koruna prosím o zaslanie jedného výtlačku na adresu…
 
Uplynul mesiac, sme štyria spolužiaci na chate u Ervína v Družstevnej pri Hornáde a celý týždeň od rána do večera sa učíme ako diví na maturity.
 
Je piatok poobede a už toho máme akurát dosť, keď sused z Košíc prichádza autom a vraví mi, volala mama, ak môžem, mám už ísť domov.
 
Doma ma čakal úhľadný nerozbalený balíček A4, podľa adresy odosielateľa časopis Playboy.
 
Otec vraví, len či tam nebudú nejaké prasačinky, aby nás tajní zasa nevolali na výsluch ako za Costu Cordalisa, máš už 18, otvor si to Ty sám.
 
Aj som sa hanbil, ale tie obrázky tam boli naozaj krásne, doslova umelecké a rozkladací plagát v strede, tak ten bol doslova unikátny.
 
Maturity dopadli veľmi dobre, sedíme na schodoch pred vchodom do školy, Ervín nás fotí, máme dlhé vlasy ako Beatles, je sloboda a my chceme tvoriť nový svet.
 
Svet komunizmu akoby pomaly skapínal a ja idem na prijímačky na výšku do Blavy, mesta na Západe, kde sa neruší rakúska televízia.
 
Nebojte sa, pokračujem. 

Janko, Martinka, prepáčte, 3 roky a mafiu sme len pošteklili.

23.02.2021

3 roky od popravy Janka a Martinky si občania naďalej klamú a nenávidia sa, pričom mafii sa v podstate nič nestalo. Nahovárame si a vymýšľame hrdinov v radoch polície, ktorí odhalili, čo im dovolili a to je asi tak všetko. V radoch štátnej a klasickej mafie nezúri žiadny masový covid, sme iba svedkami novodobej frašky. Občianska spoločnosť potrebuje reštart, inak si ju [...]

SÚD SLOVENSKO NESKUTOČNE DRAHÉ TO MAFIÁNSKO. . .

06.09.2020

Janko a Martinka zatiaľ pokoj nemajú, štát Slovensko mafiáni stále ovládajú. Darmo sme si novú nádej zvolili, zatiaľ Slovensko logicky sme NEOBRODILI. Najprv koronavírus BOJ s mafiou zahatil a teraz sa už potenciál načisto STRATIL…? SÚDY mafiánske slovenské zatiaľ sa v ničom nezmenili, tak KTO určí stav VINY?! Keby to ohavné Brucho 55 rokov basy dostalo, niečo by sa [...]

Nevoľte štátnu mafiu, rakovinu spoločnosti, voľte normálnu budúcnosť.

26.02.2020

Kto mal možnosť sledovať dianie v nezákonne zvolanom parlamente a má svedomie, má logicky aj strach. Čo tam predvádzali fašisti, komunisti a nacionalisti, to nemá obdobu v normálnej spoločnosti 21. storočia. Akože lekárka v koži Hitlera, učiteľ slovenčiny do hneda neschopný vyslovovať, čítať a napuchnutý komunista. A nad tým všetkým obrovská kopa zlodejiny, nenávisti [...]

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

luteranjaning

Ja, Vy, my všetci tvoríme štát. A prečo sme im dovolili ukradnúť si ho? Kvôli našim deťom, vnukom to spoločne dokážeme zmeniť! Nebojte sa slobodne vyjadriť, jedine tak sa ani 100 x opakovaná lož nestane pravdou.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 821
Celková čítanosť: 3923584x
Priemerná čítanosť článkov: 4779x

Autor blogu

Kategórie